Wat houdt BHV precies in?
Op elke werkvloer in Nederland is de aanwezigheid van bedrijfshulpverleners – de BHV’ers – verplicht. Deze hulpverleners zijn speciaal opgeleid om in geval van noodsituaties effectief te handelen. BHV is verplicht voor bedrijven in Nederland sinds de invoering van de Arbowet in 1994. Deze wet vereist dat alle werkgevers maatregelen treffen om de veiligheid en gezondheid van werknemers te garanderen, inclusief het aanstellen van voldoende opgeleide BHV’ers
Wat doet een BHV’er?
Een BHV’er heeft diverse kerntaken om de veiligheid binnen een bedrijf te garanderen. Deze taken omvatten het verlenen van eerste hulp bij ongevallen, waarbij zij snel en adequaat reageren op situaties waarin werknemers gewond raken. Daarnaast zijn zij getraind in het bestrijden van brand en het beperken van brandgevaar om verdere escalatie te voorkomen. BHV’ers spelen ook een cruciale rol in het begeleiden van evacuaties, waarbij ze ervoor zorgen dat alle medewerkers veilig het gebouw kunnen verlaten. Tot slot zijn zij verantwoordelijk voor het informeren en ondersteunen van hulpdiensten bij noodsituaties, zodat deze zo effectief mogelijk kunnen optreden.
Waarom is BHV verplicht?
Zoals we net al hebben aangegeven is volgens de Arbowet de verantwoordelijkheid van iedere werkgever om maatregelen te treffen die de veiligheid en gezondheid van de werknemers garanderen. Dit houdt onder meer in dat er altijd voldoende BHV’ers aanwezig moeten zijn binnen de organisatie. BHV’ers zijn dus verplicht, maar dan komen we uit bij de volgende vraag.
Hoeveel BHV’ers moet een bedrijf hebben?
Het exacte aantal BHV’ers dat een bedrijf nodig heeft, wordt bepaald aan de hand van de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Deze evaluatie helpt om de specifieke
risico’s binnen een bedrijf in kaart te brengen en op basis daarvan de benodigde veiligheidsmaatregelen vast te stellen. In sectoren waar een verhoogd risico bestaat, zoals de zorg en kinderopvang, is het vereiste aantal BHV’ers aanzienlijk hoger dan in andere sectoren. Dit beleid zorgt ervoor dat er altijd voldoende BHV’ers beschikbaar zijn, ook tijdens perioden van vakantie of ziekteverzuim, om de veiligheid en gezondheid van zowel werknemers als cliënten te waarborgen.
Hoe word je BHV’er?
Wil je een BHV’er worden? Dan is het noodzakelijk om een BHV-cursus te volgen. Tijdens deze training word je opgeleid in levensreddende eerste hulp, brandbestrijding en het begeleiden van evacuaties. De cursus bestaat uit een combinatie van e-learning, waarbij je de theoretische kennis opdoet, en praktijktraining, waarbij je hands-on ervaring opbouwt. Het BHV-certificaat dat je aan het einde van de cursus ontvangt, is doorgaans één jaar geldig. Na dit jaar is het volgen van een herhalingscursus verplicht om je certificaat te vernieuwen en je kennis en vaardigheden up-to-date te houden.
Het belang van een jaarlijkse BHV-herhaling
Eigenlijk zijn alle BHV’ers verplicht om jaarlijks een herhalingstraining te volgen. Deze training is essentieel om hun kennis en vaardigheden up-to-date te houden. Door deze jaarlijkse ‘update’ zorgen zij ervoor dat ze in noodsituaties adequaat kunnen blijven handelen en snel kunnen ingrijpen. Dit blijft belangrijk aangezien situaties snel kunnen veranderen en een directe en competente reactie vereisen.
BHV voor kleine bedrijven
Ook kleine bedrijven zijn verplicht om te voldoen aan de BHV-verplichtingen zoals gesteld in de Arbowet. Heeft een bedrijf slechts enkele medewerkers? In zo’n geval kan de werkgever zelf de rol van BHV’er op zich nemen, mits hij of zij beschikt over een geldige BHV-certificering. Dit zorgt ervoor dat ook in kleinere organisaties adequaat gereageerd kan worden op noodsituaties, wat noodzakelijk is voor de veiligheid van alle aanwezigen.
BHV en preventie
Naast het reageren op noodsituaties, heeft een BHV’er ook een belangrijke rol in preventie binnen de organisatie. Door actief veiligheidsrisico’s te signaleren en passende maatregelen te treffen, kunnen veel (onnodige) calamiteiten worden
voorkomen. Deze proactieve benadering maakt bedrijfshulpverlening een onmisbaar onderdeel van het veiligheidsbeleid binnen iedere organisatie.
Meer weten over BHV?
Wil je er zeker van zijn dat jouw bedrijf voldoet aan de wettelijke BHV-verplichtingen? Neem dan contact op met AREHBO om een BHV-training in te plannen. Onze ervaren trainers zorgen ervoor dat je alle benodigde vaardigheden en kennis opdoet om adequaat te kunnen reageren in noodgevallen.
Je kunt ons bereiken via telefoonnummer 0318 – 47 88 70 of stuur een e-mail naar planning@arehbo.nl voor meer informatie of om direct een training te boeken.