Noodverlichting keuren en onderhoud

Werkende noodverlichting is essentieel bij het ontvluchten van uw werkplek. Daarom is het van belang om werkende noodverlichting te hebben welke jaarlijks wordt gecontroleerd door VOP (Voldoende opgeleid persoon). AREHBO service & advies kan dit voor u verzorgen.

Noodverlichting is te onderscheiden in praktisch twee soorten verlichting.

1: Vluchtrouteverlichting
Lampen welke aan gaan op het moment dat de stroom uit valt. Dit kunnen extra geplaatste lampen zijn, maar ook bestaande lampen met een accu functie.

2: Vluchtwegaanduiding
Dit zijn de wel bekende bordjes welke veelal in de gangen, boven de deuren, niveau verschillen en bij de uitgang geplaatst zijn.

Met de toepassing van noodverlichting wordt niet alleen uw vluchtroute verlicht. Ook kunt u direct de juiste vluchtroute volgen conform de richting aanduiding op de verlichte vluchtwegaanduiding.

Controle en onderhoud

De aanwezige noodverlichting dient naar behoren te werken in geval van een calamiteit. De noodverlichting moet ook branden als de stroom uitvalt en aan de gestelde duurtest norm voldoet. Bij de controle hiervan kijken wij ook gelijk naar eventuele beschadigingen, en de plaatsing van het armatuur. Net als de blusmiddelen ondervinden de noodverlichtingsarmaturen periodiek “groot” onderhoud. Dit houdt in dat de accu preventief wordt vervangen conform het garantie termijn van de fabrikant. In de meeste gevallen zal dit eens per 4 jaar zijn.

Wetgeving over de noodverlichting

Het Bouwbesluit en de Arbeidsomstandighedenwet, ook wel Arbowet, dicteren samen de verplichte regelgeving voor de noodverlichting.

  • Voor noodverlichting is de Europese norm NEN-EN 1838:2013 van toepassing. De norm geldt voor gebouwen waar publiek en werknemers toegang tot hebben.
  • Deze norm verwijst weer naar NEN-EN-IEC 60598-2-22, die de eisen beschrijft voor verlichtingsarmaturen.
  • NEN-EN-ISO 7010 beschrijft de veiligheidssymbolen en –kleuren, waaronder het wereldwijd gangbare en geaccepteerde pictogram voor vluchtrouteaanduiding.
  • In de NEN-EN 50172 staan voorschriften over noodverlichting, het ontwerpen van een noodverlichtingsinstallatie, de keuze voor een systeem, het onderhouden ervan en het vastleggen van informatie. In de norm staan veel verwijzingen naar NEN-EN 1838.
  • De NEN 1010: Veiligheidsbepalingen voor laagspanningsinstallaties bevat naast technische uitvoeringseisen specifiekeeisen voor medisch gebruikte ruimten.
  • NEN-EN 50171 definieert de algemene eisen voor centraal gevoede noodverlichtingssystemen. De opbouw en aanleg van systemen zijn uitgebreid beschreven.

Wilt u meer weten over de controle van Noodverlichting, neem dan contact met ons op!

Neem contact op voor advies op maat

 

Noodverlichting keuren Bereken uw prijs
Aantal stuks:
Prijs per stuk Prijs op aanvraag
  • Jaarlijkse controle
  • Gediplomeerde monteurs
  • Scherpe staffelprijzen
  • Laat uw blusmiddelen en EHBO dozen keuren voor dezelfde staffelprijs !
Afspraak maken Orderformulier