Kinderreanimatie is van levensbelang; een snelle reactie bij een kind met een circulatiestilstand vergroot de overlevingskans. Dit hoeven we jou natuurlijk niet uit te leggen. In de PBLS-instructeursopleiding stomen we je inhoudelijk en didactisch klaar om zelfstandig kinderreanimatie-cursussen te geven. Zo draag jij kennis over en weten meer mensen hoe ze adequaat moeten handelen als een kind in levensgevaar verkeert.

Voorwaarde voor deelname

Een instructeur moet bekwaam zijn in reanimatievaardigheden en het geven van een goede demonstratie is essentieel in het reanimatieonderwijs. Cursisten moeten bij aanvang van de cursus beschikken over een NRR hulpverlenerscertificaat voor de NRR basis instructeur cursus. voor wie PBLS instructeur wil worden is dit een PBLS hulpverlenerscertificaat. Wie beide instructeurskwalificaties wil behalen moet over beide hulpverlenerscertificaten (BLS en PBLS) beschikken.

Andere instroomeisen zijn vervallen

Vanaf begin november 2022 heeft het bestuur van de NRR besloten dat de instroomeisen, zoals die er voorheen waren, zijn vervallen.

De NRR is van mening dat de instructeurs (P)BLS met name goede onderwijsvaardigheden moeten hebben. Om het leren reanimeren effectief over te brengen op de cursisten. De aandacht ligt dus op het onderwijs, waarbij een medische achtergrond minder van belang is.

Welke instroomeisen zijn er vervallen?

Wat is PBLS?

PBLS staat voor Pediatric Basic Life Support (kinderreanimatie). De opleiding is een aanvulling op de BLS en AED-opleiding (reanimatie op volwassenen). Het is ook mogelijk om alleen voor een PBLS-opleiding te kiezen.

NRR-gecertificeerde docenten

De PBLS-instructeursopleiding wordt gegeven door mensen die hun sporen al lang en breed hebben verdiend in de praktijk. Onze instructeurs zijn NRR-gecertificeerd en dragen zorg voor een optimaal leerklimaat.

Vaardigheden Instructeur PBLS:

De instructeur (P)BLS beheerst na het afronden van de Basis Instructeur Cursus (BIC) de volgende vaardigheden:

 • Kan een BLS en/of PBLS demonstratie geven, inclusief het gebruik van een AED (volgens de actuele richtlijnen NRR)
 • Kan actuele presentaties geven van de basiscursus basale reanimatie (BLS en/of PBLS) en de opfris- en vervolgtraining (BLS en/of PBLS)
 • Kan een lesplan voor een opfris- en vervolgtraining opstellen
 • Kan cursisten begeleiden tijdens het uitvoeren van scenario’s (uit het scenarioboek), volgens de principes van voorbereiding, uitvoering en afsluiting
 • Coachingsvaardigheden voor formatief handelen, gebruik makend van de 4 stappen instructietechniek, mastery learning en effectieve feedback geven (volgens de methodes directe feedback, Pendleton en Learning Conversation)
 • Kan reflecteren op het eigen handelen als (Kandidaat-) instructeur

Programma PBLS-instructeurs

Tijdens de cursus maken we gebruik van diverse didactische werkvormen: presentaties, scenariotraining en vaardigheidstraining. Praktijk en theorie wisselen elkaar af.  Wij besteden uitgebreid aandacht aan didactische principes en oefenen met verschillende AED’s. We behandelen de volgende onderwerpen in de PBLS-instructeurs opleiding:

 • De oorzaken van een hartstilstand bij kinderen;
 • Vaardigheden die bij PBLS van toepassing zijn.

Na de PBLS-instructeursopleiding (NRR)

Als je zelfstandig cursussen wilt verzorgen, moet je de status Instructeur hebben. Naast het behalen van jouw Basis Instructeurs Cursus (BIC) moet je nog 2 stages lopen. Bekijk hier welke stages je moet doorlopen om van Kandidaat-Instructeur, Instructeur te worden.

Cursuslocatie(s) mogelijkheden:

 • AREHBO veiligheidstrainingen, Keesomstraat 19 in Ede;
 • In overleg of bij grotere groepen zijn in company locaties altijd bespreekbaar.

Inbegrepen in de cursus PBLS-instructeursopleiding (NRR)

Gedurende de cursus is koffie en thee onbeperkt verkrijgbaar.

Direct inschrijven

Opleiding PBLS instructeurs (NRR) Erkend Nederlandse Reanimatieraad
€205,- Excl. btw p.p.
 • Op locatie of bij AREHBO
 • Officieel bevoegd om kinderreanimatiecursussen te geven
 • Geen instroomeisen meer vanaf 2023
 • Alleen te volgen wanneer je in het bezit bent van het PBLS certificaat
Direct inschrijven Op eigen locatie
Opleiding PBLS instructeur
 • 15-04-2023
 • 13:00 tot 17:00
 • 5 beschikbaar
 • Ede
Inschrijven

Veel gestelde vragen

Hoe houd ik mijn kennis op peil als PBLS-instructeur?

Om je kennis op peil op te houden en je NRR-bevoegdheid als PBLS-instructeur te verlengen, moet je eens in de twee jaar de herhalingscursus volgen. Cursisten die bij ons bekend zijn krijgen een herinnering voor de herhalingscursus. Reserveer je plek op tijd, wij plannen een half jaar vooruit!

Kan ik een vrijstelling krijgen voor de opleiding PBLS-instructeur?

Als je een volwaardig BLS/AED-instructeur bent, volg je en verkorte opleiding tot PBLS-instructeur. Je geeft dan maar één keer les als kandidaat-instructeur onder begeleiding.