Onderhoud en inspectie van droge blusleiding

Onderhoud en inspectie van droge blusleidingen

Zoekt u een betrouwbare partner voor het onderhoud en de inspectie van uw droge blusleidingen? Een droge blusleiding, ook wel bekend als droge stijgleiding, is essentieel voor de brandweer om bij een brand water van beneden naar boven te pompen. Aansluitpunten bevinden zich voornamelijk in hoge gebouwen. Bij AREHBO zijn we Kiwa NCP REOB gecertificeerd en voeren we conform de NEN 1594 het jaarlijkse onderhoud en vijfjaarlijkse druktesten uit om de veiligheid en levensduur van droge blusleidingen te waarborgen. Wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op voor advies op maat.

Het wordt een “droge” blusleiding genoemd omdat de leiding in normale staat leeg is. Er komt alleen water in de leiding als de brandweer een waterpomp aansluit of als de blusleiding bij het 5 jaarlijks groot onderhoud wordt beproeft.

Onderhoud droge blusleiding

Onderhoud aan droge blusleidingen is van groot belang om ervoor te zorgen dat deze in geval van brand goed functioneren. Maar hoe ziet dit onderhoud er in de praktijk eigenlijk uit?

Allereerst dient het onderhoud conform de NEN 1594 uitgevoerd te worden. Deze norm schrijft voor dat de droge blusleiding jaarlijks geïnspecteerd dient te worden en eens per vijf jaar op druk beproefd moet worden. Tijdens de inspectie worden de leidingen, koppelingen en aftap- en aansluitpunten gecontroleerd op beschadigingen en andere gebreken. Bij de drukproef wordt de blusleiding onder druk gezet om te kijken of deze lekdicht is.

Het onderhoud van droge blusleidingen wordt uitgevoerd door een gecertificeerd bedrijf, zoals AREHBO dat Kiwa NCP REOB gecertificeerd is. Het onderhoud wordt uitgevoerd door ervaren en deskundige medewerkers die beschikken over de juiste kennis en middelen om de werkzaamheden op een veilige en professionele manier uit te voeren.

Na het onderhoud ontvangt u een rapportage waarin de bevindingen van de inspectie en eventuele reparaties of aanpassingen worden beschreven. Hiermee heeft u inzicht in de staat van uw droge blusleidingen en kunt u eventuele problemen tijdig oplossen.

Kortom, door het uitvoeren van regelmatig onderhoud conform de NEN 1594 verhoogt u niet alleen de veiligheid, maar ook de levensduur van uw droge blusleidingen. Neem gerust contact op met AREHBO voor meer informatie of het plannen van een onderhoudsafspraak.

 

Wet- en regelgeving voor onderhoud aan droge blusleidingen

Het onderhouden van droge blusleidingen is niet alleen belangrijk voor de veiligheid, maar ook wettelijk verplicht. Het Bouwbesluit schrijft voor dat een gebruiksfunctie met een vloer van een verblijfsgebied hoger gelegen dan 20 meter boven het meetniveau, een droge blusleiding moet hebben. Daarnaast moet een bij of krachtens de wet voorgeschreven droge blusleiding en pompinstallatie bij oplevering en daarna eenmaal in de vijf jaar getest worden volgens de NEN 1594.

De NEN 1594 is de Nederlandse norm voor droge blusleidingen en schrijft voor hoe deze leidingen geïnspecteerd en onderhouden moeten worden. Het onderhouden van droge blusleidingen volgens deze norm verhoogt niet alleen de veiligheid, maar ook de levensduur van de droge blusleidingen. Het is daarom belangrijk om een gecertificeerd bedrijf in te schakelen voor het onderhoud van droge blusleidingen, zoals AREHBO, dat Kiwa NCP REOB gecertificeerd is.

Als u meer wilt weten over de wet- en regelgeving voor onderhoud aan droge blusleidingen, neem dan contact op met AREHBO voor advies op maat. Wij helpen u graag verder.

Contact

Wilt u meer weten over het onderhoud van droge blusleidingen, neem dan contact met ons op!

Neem contact op voor advies op maat

 

Controle en onderhoud droge blusleiding Bereken uw prijs
Aantal stuks:
Prijs per stuk Prijs op aanvraag
  • REOB KIWA gecertificeerde Monteurs
  • Lage staffelprijzen
  • Conform de laatste wet en regelgeving
  • Wij keuren al uw veiligheidsmiddelen voor dezelfde staffelprijs
Afspraak maken Orderformulier