Een ontruimingsplan is nodig om een ontruiming van een gebouw georganiseerd te laten verlopen. Het ontruimingsplan is de fundering van de BHV-organisatie, hierin wordt omschreven hoe de BHV organisatie te werk gaat en wat de onderlinge taak verdeling is.

Ook staat er informatie in met betrekking tot bijvoorbeeld de aanwezige gevaarlijke stoffen, installatie technische gegevens en de aanwezige hulpmiddelen. Bij een ontruimingsplan horen ook ontruimingstekeningen.

Ontruimingsplan op maat

U kunt bij AREHBO service & advies terecht voor een ontruimingsplan op maat voor uw organisatie of gebouw dat voldoet aan de NEN 8112. Dit is de leidraad voor ontruimingsplannen die de brandweer hanteert. Het is onderdeel van de BNO (Bedrijfsnoodorganisatie). Het BNO-ontwerp wordt gebaseerd op uw:

  • aanwezige personen;
  • bedrijfsprocessen;
  • noodvoorzieningen;
  • organisatiestructuur;
  • werktijden;
  • werkzaamheden.

U kunt ook kiezen voor een tijdelijk en specifiek ontruimingsplan, bijvoorbeeld als u een evenement of open dag organiseert.

In een ontruimingsplan staat wat u moet doen bij een ontruiming

Ontruimingstekeningen

Onderdeel van een ontruimingsplan zijn ontruimingstekeningen. Ontruimingstekeningen hebben tot doel om mensen de dichtstbijzijnde nooduitgang te wijzen.

Deze tekeningen worden op diverse, strategische, plaatsen in een gebouw geplaatst. De hulpmiddelen worden eveneens aangegeven op de
ontruimingstekeningen zodat bedrijfshulpverleners snel en accuraat gebruik kunnen maken van deze hulpmiddelen.

Naast het bieden van de kortste vluchtroute helpen deze tekeningen ook de BHV-organisatie en de brandweer om de gebouwstructuur snel inzichtelijk te maken. Ook geven de tekeningen weer waar belangrijke bouwkundige en technische voorzieningen bevinden.

Ontruimingstekeningen maken wij conform de NEN 1414, wij adviseren deze aan te houden maar in overleg kan er ook van afgeweken worden. Als het doel van de tekening maar niet voorbij wordt geschoten.

Wet en regelgeving

Een ontruimingsplan is wettelijk verplicht als er een ontruimingsinstallatie aanwezig is conform het bouwbesluit. De NEN 8112 wordt gehanteerd voor de opzet van het ontruimingsplan, deze NEN-norm wordt ook vanuit het bouwbesluit aangeschreven.

De ontruimingstekeningen worden uitgevoerd conform de NEN 1414. Ook vanuit de arbeidsomstandighedenwet zijn meerdere artikelen relevant voor de BHV en het ontruimingsplan. Een van de meest direct van toepassing op de BHV is artikel 15.

Contact

Wilt u meer weten over een ontruimingsplan, neem dan contact met ons op!

Neem contact op voor advies op maat

Ontruimingsplan Opstellen ontruimingspan
Prijs op aanvraag
  • Op maat gemaakte ontruimingsplannen
  • Alles volgens de laatste wet en regelgeving
  • Ontruimingstekeningen door onze eigen tekenaar
Afspraak maken Orderformulier

Verhuisbericht:
Per 1 maart zijn wij verhuisd naar de Keesomstraat 19 in Ede