Brandblussers keuren; is dat nu echt nodig?

Brandblussers keuren; is dat nu echt nodig?

In alle gebouwen waar je komt zie je ze hangen,  brandblussers. Verschillende soorten, maten etc. maar ze hebben allemaal één ding gemeen. Er dient jaarlijkse een controle uitgevoerd te worden.  Maar vaak krijgen wij de vraag Brandblussers keuren; is dat nu echt nodig? Een begrijpelijke vraag die wij in deze blog willen beantwoorden.

Houdbaarheid brandblussers

Wat veel mensen niet weten is dat de meeste brandblussers een houdbaarheidsdatum hebben. Wanneer je een brandblusser zou gebruiken met een verlopen houdbaarheidsdatum kunnen er allerlei problemen optreden. Voor brandblussers die je thuis hebt hangen geldt dat deze om de vijf jaar vervangen moeten worden. De brandblussers die je ziet hangen in openbare gebouwen zijn meestal zwaarder dan drie kilo en gaan dan ook twintig jaar mee.

Noodzaak van brandblussers keuren

De jaarlijkse keuring, volgens NEN 2559, van brandblussers en overige blusmiddelen wordt geëist door de ARBO wet en de wet Mileubeheer. Daarnaast is dit vaak ook een vereiste vanuit verzekeringsmaatschappijen en overheidsdiensten.

Wij kunnen ons voorstellen dat u zich afvraagt waarom jaarlijkse een keuring verplicht is terwijl een blusser twintig jaar mee gaat. Daarom willen wij hierbij in het kort uitleggen wat er tijdens de controles gebeurd.

 

  • Na de eerste vijf jaar wordt de brandblusser uitgebreid onderhouden en wordt de vulling van nat- en schuimblussers vervangen
  • Na tien jaar vindt de revisie plaats, de brandblusser wordt, als dit nodig is, voorzien van nieuwe onderdelen en opnieuw een nieuwe vulling.
  • Na vijftien jaar vindt het uitgebreide onderhoud, zoals bij vijf jaar, opnieuw plaats

 

Als een brandblusser twintig jaar oud is  moet deze vervangen worden, de brandblusser wordt dan buiten gebruik worden gesteld.

 

Wist je dat….

… brandblussers rood zijn met de simpele reden dat ze op moeten vallen tijdens een brand.

… nieuwe brandblussers moeten voldoen aan verschillende criteria om het Rijkstypekeur te krijgen

… het handig is als je BHV-ers weten waar de blusmiddelen hangen

… het verstandig is om zelf ook regelmatig de blusmiddelen na te lopen

… tijdens de keuring ook brandslanghaspels en/of droge blusleidingen worden gekeurd