EHBO maakt verschil tussen leven en dood

Ruim 20.000 handtekeningen voor petitie ehbo op school

Ede, 24 juni 2016 – Dinsdag 21 juni bood Edenaar Gerrit van de Goor, EHBO-docent, een petitie aan in de Tweede Kamer in Den Haag. Van de Goor ziet graag dat met ingang van het cursusjaar 2016-2017 jongeren vanaf veertien jaar verplicht EHBO als lesstof op school krijgen aangeboden. De Kamercommissie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap nam de petitie in ontvangst en gaf aan de urgentie van het onderwerp te zien. Van de Goor: “Jongeren met EHBO-diploma kunnen het verschil maken tussen leven en dood!”

De petitie is ondertekend door een aantal scholen in het voortgezet, middelbaar en hoger beroepsonderwijs, namens ruim 20.000 leerlingen.

OVERHEID AAN ZET

Met de petitie vraagt EHBO-docent Van de Goor bijval voor zijn standpunt dat jongeren vanaf veertien jaar tenminste reanimatieonderwijs moeten krijgen: “Onze overheid roept al jaren dat jongeren reanimeren moeten leren, maar tot nu toe blijft het bij een roep. Met ingang van het nieuwe cursusjaar zou reanimatie en aanvullend EHBO verplicht moeten zijn. Gewoon op school, als onderdeel van het lesprogramma. In 24 lesuren kunnen jongeren leren wat ze moeten doen bij een hartstilstand of een ongeval in en om het huis en op straat, ze hebben dan een volwaardig EHBO-diploma.”

ERKENNING URGENTIE

Namens de Kamercommissie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap waren zes Kamerleden present tijdens de petitie-overhandiging. De aanwezige Kamerleden gaven aan de urgentie te zien, zeker toen duidelijk werd dat wekelijks 300 mensen overlijden aan een hartstilstand buiten het ziekenhuis en er jaarlijks 140.000 jongeren tussen de 0 en 18 jaar op de Spoedeisende Hulp van een ziekenhuis terecht komen. “We gaan ons over de inhoud buigen en gaan met elkaar én met het onderwijs het gesprek aan om te bezien hoe we EHBO op school vorm en inhoud kunnen geven.”

BURGERPARTICIPATIE

Volgens Van de Goor, naast docent ook werkzaam bij Arehbo Service & Advies, is de samenleving rijp voor EHBO & reanimatie door jongeren. “Jongeren zijn mondig en dragen graag iets positiefs bij aan hun omgeving. Daarnaast past EHBO ook perfect bij burgerparticipatie, bij omzien naar elkaar. Jongeren nemen gemakkelijk kennis tot zich en krijgen meer verantwoordelijkheidsgevoel, waardoor ze kunnen ingrijpen als dat nodig is. Er zijn nog enorm veel plekken en situaties waar geen BHV’er of EHBO’er in de buurt is. Nederland veiliger en gezonder maken moeten we samen doen. Jongeren kunnen het verschil maken tussen leven en dood, dat is zeker!”