Wacht niet met hartmassage na schok AED

Wacht niet met hartmassage na schok AED

De Nederlandse Reanimatie Raad waarschuwt voor onjuiste berichten over wachten met hartmassage na het gebruik van een AED bij een hartstilstand. Nieuwe internationale richtlijnen, die gisteren zijn verschenen, wijzen juist op het belang van hartmassage in combinatie met beademing en gebruik van een AED (automatische externe defibrillator).

Vorige week berichtten diverse media dat je na het geven van een AED-schok moet wachten met hartmassage. “Dat is onjuist!” zegt medisch bioloog Jocelyn Berdowski van het AMC in Amsterdam. Met steun van de Hartstichting onderzoekt ze de effecten van reanimatie.

“Mijn onderzoek is verkeerd gebruikt”, vertelt Berdowski. “Het bericht is teruggetrokken, maar was helaas al op veel websites terechtgekomen.”

Hart sneller op hol
Een schok met een AED geeft een ‘op hol geslagen’ hart de kans om weer een normaal ritme te krijgen. Maar na een succesvolle schok kan dit zogeheten kamerfibrilleren opnieuw ontstaan.

Berdowski ontdekte dat dit eerder gebeurt als je na de schok direct begint met hartmassage. “Maar dit betekent zeker niet dat je moet wachten met hartmassage. Veel meer onderzoek is nodig om de voor- en nadelen van directe hartmassage tegen elkaar af te wegen.”

Reanimatie blijft hetzelfde
Elke 5 jaar onderzoeken internationale wetenschappers de richtlijnen voor hulp die omstanders kunnen geven bij een hartstilstand. Gisteren verschenen de nieuwste richtlijnen.

Daarin staan geen grote wijzigingen ten opzichte van 2005. Het slachtoffer heeft de grootste kans op overleving als je direct begint met hartmassage en beademing, en als je een AED gebruikt.

De Nederlandse Reanimatieraad (NRR) neemt de nieuwe internationale richtlijn in grote lijnen over en zal deze aangepast aan de Nederlandse situatie binnenkort publiceren. De basisprincipes van reanimatie blijven dus gelijk.

Bron: Nederlandse Hartstichting.